2012. március 10., szombat

Tündéres szélharang



Hozzávalók (ha nem az eredeti készletet vesszük meg):
- pipatisztító szál (1 m)
- színes gyapjúfonalak (rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, zöld)
- kb. 20 cm hosszú, 2 cm széles (rózsaszín) szaténszalag
- kétoldalas ragasztócsík
- színes anyagok (vászon, vagy aminek tartása van)
- 5 db fa gyöngy (nagy lyukú, hogy átférjen rajta a pipatisztító)
- hobbiragasztó
- a szélharang vázszerkezetéhez 2 db szép formájú faág
- 1 m hosszú selyemszalag
- vastag fonál a felfüggesztéshez
- filctoll a tündérek arcának megrajzolásához
- 30 cm ezüstfonál a lepkékhez
- színes filc anyagokra a virágokhoz és a falevelekhez
Elkészítés:
1.) A pipatisztító szálat (ez egy fehér anyaggal bevont puha drót) darabokra vágjuk, ezekből lesz majd a tündérek teste:
- 5 db 16 cm hosszú darabot
- és 5 db 8 cm-es darabot vágjunk ki.
A hosszú szálak (félbehajtva) lesznek a testek, a rövidek pedig a karok.
2.) Válasszunk ki 5 színt a gyapjúfonalakból: pl. rózsaszínt, narancssárgát, zöldet, sárgát és lilát. Minden színből vágjunk ki 8 x 16 cm-t.
3.) A hosszabb pipatisztítót hajtsuk félbe, fogjuk közé az rózsaszín fonalakat, és húzzuk át rajta a fa gyöngyöt, majd húzzuk fel "koppanásig", úgy, hogy ne is látszódjon ki a pipatisztító. Ez a gyöngy lesz a tündér feje. A gyöngy alatt tekerjük a törzsre a rövidebb pipatisztító szálat, a 8 centiset, ezek lesznek a karjai. A kéz- és lábvégeket hajtsuk picit vissza, hogy ne szúrjanak! (Ha kész, csináljuk meg a másik 4 figurát is!)
4.) Ezután a 2 cm széles rózsaszín szaténszalagból vágjunk le 5 x 3 cm-t, tegyünk rá ugyanekkora kétoldalú ragasztócsíkot, és tekerjük közvetlenül a babák karjai alá, a törzsükre (körben), ez lesz kvázi a "felsőrészük".
5.) A szaténszalagok alá húzzunk virág alakú szoknyácskát. Ehhez színes anyagokból 4 szirmú virágot kell kivágni, a közepén pici lyukkal, ami a dereka lesz. Érdemes keményebb vászon vagy áttetsző tüllös anyagot választani, hogy tündéres legyen mind az 5 szoknyácska.
6.) Ha kész vagyunk mind az 5 tündérrel, elkészítjük a frizurájukat: a gyapjúfonalakat bontsuk szálaira: én 4 szálas fonalat használtam, így szétbontva a szálakat a 8 szálból hirtelen 32 göndör hajszál lesz. Ezzel dúsabb lesz a tündérek haja. Ha kibontottuk a fonálszálakat, simítsuk a hajat a fa gyöngy, azaz a tündér arca köré, és egy ugyanolyan színű gyapjúfonallal kössük át szorosan a nyakán, mint amilyenből a haj készült. Elvileg ragasztóval kéne rögzíteni a hajat, de szerintem úgy nem olyan tartós, ráadásul ragad, és nem időtálló. Ezt a fogást még évekkel korábban egy babakészítő kézműves mutatta nekem, és nézzétek, milyen szép lett a tündérek fejecskéje!
7.) Ka elkészültünk mind az 5 tündér frizurájával, filctollal rajzoljunk nekik arcot. Én kicsit waldorfosra vettem a figurát (a pontszemekre gondolok), de egy mosolygós szájacska még hiányzott, így azt is odabiggyesztettük.
8.) Ezután kivágjuk rózsaszín anyagból a tündérek szárnyait, amik valójában pillangó alakúak, ezért érdemes félretenni a sablont, amit előzőleg papírra rajzolunk meg, és kivágunk. A rózsaszín szárnyak közepére 2 oldalú ragasztócsíkot teszünk, és a tündérek hosszú haját szétválasztva, a hátukra ragasztjuk a szárnyakat, és jól rájuk nyomkodjuk. Elkészültek tehát a tündérek!
9.) Az iménti szárny-sablont felhasználva kivágunk 2 világoskék és 2 rózsaszín lepkét, illetve a szárnyukra kisebb pöttyöket szintén rózsaszín és kék anyagból. Ellentétesen helyezzük el a pettyeket: A rózsaszín lepkékre kék pettyeket, a kékekre rózsaszíneket, majd a lepkék testét középen összehúzzuk egy-egy 16 cm-es ezüstfonállal, és erősen összehúzzuk a kép szerint. Félbehajtjuk az ezüstfonalat, a lepke teste alá tesszük középen, áthúzzuk a szárakat a hurkon, majd erőseb meghúzzuk, sőt, szerintem érdemes egy plusz csomót kötni rá. A kilógó 2 szár lesz majd a pille csápja.
10.) Kivágjuk a virágokat és a leveleket. Szükségünk lesz:
- 13 db zöld falevélre, amelyek tövébe kis lyukat kell szúrnunk, hogy fel lehessen őket fűzni
- 10 db kicsi virágra (ezt nem kell kilyukasztani)
- 10 db nagy virágra, amikbe a bibe helyén 2 lyukat kell szúrni
A virágokat és leveleket előbb rajzoljuk meg papírra, aztán vágjuk ki.
11.) Zöld gyapjúfonalból kimárjük és méretre vágjuk a tartó fűzéreket:
- 2 db 50 cm hosszút
- 2 db 45 cm hosszút
- 1 db 35 cm hosszút
12.) Összeállítjuk a fűzéreket. Befűzzük a tűt, csomót kötünk a fonal végére, majd a tündéreket felvarrjuk a fűzérek végére. Mivel meg van csomózva a hajuk a nyakuknál, szerintem ott a legkönnyebb rögzíteni őket, és a fejtetejüknél elvarrni a szálat. Eztán összeállítjuk a fűzéreket:
- Az első 50 centis fűzér fűzési sorrendje: tündér - lila virág, falevél, világoskék lepke, falevél, rózsaszín virág, falevél
- A második 50 centis fűzér fűzési sorrendje: tündér, rózsaszín virág, falevél, világoskék lepke, falevél, lila virág, falevél
(A nagy virágokban azért van 2 lyuk, mert így könnyen közéjük fogatjuk a kicsi virágokat. Úgy szép, ha a lila virág közepében sötét lila kis virág van, a rózsaszín közepében pedig sötét rózsaszín).
- Az első 45 centis sorrendje: falevél, lila virág, falevél, sárga virág, falevél, rózsaszín lepke
- Az első 45 centis sorrendje: falevél, lila virág, falevél, sárga virág, falevél, rózsaszín lepke
- A második 45 centis szál sorrendje: falevél, rózsaszín virág, falevél, sárga virág, falevél, rózsaszín lepke
- A 35 centis szálé pedig: rózsaszín virág, falevél, lila virág
13.) A kész fűzéreket félretesszük, és elkészítjük a kereszt tartó. X alakban összekötünk 2 db szép faágat, középen erősen rögzítjük! A fűzéreket felcsomózzuk a végekre úgy, hogy az azonos hosszúságúak egymással szemben kerüljenek, és középre a legrövidebb.
14.) Rózsaszín szaténszalaggal összekötjük a tartórudak 4 végét, lazán, majd a kész szélharangot fogjuk, és felfüggesztjük a végleges helyére. Utólag elrendezzük a virágokat és a faleveleket, megigazítjuk a tündérek ruháját és haját.

Köszönet a feltöltőnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése