2012. március 11., vasárnap

Ünnepi likőrök

Vanília likőr
3 kanál friss mentalevél
1 rúd vanília
2 dl 96 %-os alkohol
25 dkg kristálycukor

A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és a megmosott mentalevéllel egy nagy befőttes üvegbe tesszük. Ráöntjük az alkoholt, lezárjuk és 5 napig érleljük. Ezután a cukorból és 2,5 dl vízből szirupot főzünk, legalább 20 percig forraljuk, majd a fűszerezett alkoholhoz adjuk. Légmentesen lezárjuk és egy hét után átszűrjük, palackozzuk.

Tipp: nagyon finom, édes likőr lesz, de érdemes belőle dupla adagot készíteni, mert ebből csak kevés lesz!


Baileys
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
1 capuccino classic
2 doboz tejszín
3 dl rum

Ezt az egészet össze kell jól keverni, üvegbe tölteni, és egy egész napot hűtőben tartani fogyasztás előtt! Ne rémisszen el senkit a tojás benne, mivel az íze pont olyan lesz, mint az eredeti likőré! Fincsi.


Ánizs likőr
1 dkg ánizs
50 dkg cukor
5 dl alkohol

Az ánizst egy-két napig az alkoholban állni hagyjuk, majd a cukrot fél liter vízben felfőzzük, az alkoholhoz adjuk, és két napi állás után leszűrjük! Még két hétig érlelni kell, de minél tovább áll, annál finomabb! Érdemes már most elkészíteni, hogy igazi zamata karácsonyra előbújjon!
A férfinépet megfogtam vele!


Csokoládé likőr
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
8 dl tej
5 rúd csoki
szegfűszeg
2 dl alkohol
25 dkg porcukrot kikeverünk 4 tojássárgájával, majd belefőzzük 8 dl tejbe, és hozzáadunk 5 rúd reszelt csokoládét és két szem szegfűszeget. Kihűtjük, majd felöntjük 2dl alkohollal. Legalább két hétig érlelni kell!


Tojás likőr
5 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
5 dl tej
2,5 dl alkohol

A tejet felforraljuk és lehűtjük. A tojássárgákat krémesre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejet és az alkoholt felváltva a cukros tojásba kanalazzuk és alaposan elkeverjük. Üvegbe töltjük és 10-15 napig hűvös helyen érleljük, néha felrázzuk. Két héten belül el kell használni!!!


Kávé likőr
2,5 dl erős feketekávé
10 dkg cukor
2,5 dl brandy
1 rúd vanília

A kávét ülepedés után leszűrjük , és elkeverjük benne a cukrot. Megvárjuk, hogy kihűljön. Ekkor beletesszük a felhasított vaníliarudat és a brandyt. Zárható üvegben két hétig érleljük, néha összerázzuk. Két hét után átszűrjük, és palackba töltjük.


Mogyoró likőr
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
5 dl tej
5-6 dkg lisztté őrölt pörkölt mogyoró
15 dkg mogyorókrém
3 dl alkohol

A tojássárgákat habosra kererjük a cukorral, majd a tejben felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a mogyorót és a mogyorókrémet. Ha kihűlt, felöntjük az alkohollal. Hűvös helyen 2-3 hétig érleljük, gyakran felrázzuk!


After Eight likőr
0,5 l kiváló minőségű vodka
4 dkg holland csokoládépor
1 db vaníliarúd
1 maréknyi friss mentalevél
3 dl tej
3 dl víz
40 dkg cukor
(tölcsér, filterpapír, csavaros tetejű 3 l-es befőttes üveg)

Az érlelés ideje 3 hét, ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázni!!! Vigyázz, mert az érlelés 3 hét, de még utána 2 hétig újra érlelni-pihentetni kell!
Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és az összezúzott mentalevelet, öntsük rá a fél liter vodkát. Egy hét elteltével szűrjük le, öntsünk hozzá 3 dl vízből és 30 dkg cukorból főzött szirupot (lehűlés után), valamint 3 dl tejet.
Két hétig érleljük, naponta többször rázogatva.
Két hét után újra leszűrjük és újabb két hétig érleljük. Ezután utoljára is leszűrjük!

A csokipor elhagyásával egyszerű mentalikőrt kapunk.


Méz likőr
0,5 kg méz
0,5 l 96 %-os tiszta szesz

A mézet feloldom az alkoholba és elkeverem fél liter felforralt és lehűtött vízzel. Fontos a sorrend!!! A likőrt vastag szűrőpapíron átszűröm, majd legalább 3 hónapig érlelem!!!


Kókusz likőr
4 dl finomszesz
50-60 dkg cukor
1,5 l tej 10 dkg kókuszreszelék
2 cs vaníliás cukor

A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.


Bor likőr
0,5 l testes vörösbor
40 dkg cukor
2,5 dl rum
1 rúd vanília

Hosszában kettéhasítom a vaníliát és a többi hozzávalóval együtt jól záródó üvegbe teszem. Egy hónapig nem bántom, időnként felrázom. Leszűröm és még 2-3 hétig hagyom érni.


Bodza likőr
1 l bodzabogyó
2 l víz
1 kg cukor
1 rúd vanília
6 szegfűszeg
kevés szerecsendió
1 citrom
0,5 l tiszta szesz

A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át főzőm. A levét leszűröm, hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd újabb órán át főzöm. Ezután újra leszűrom és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.


Meggy likőr
1,5 kg meggy
1 kg cukorból és 1 l vízből készült szirup
1 rúd vanília
3 g fahéj
5 szegfűszeg
4 szem keserűmandula
0,5 l finomszesz

A meggyet kimagozom és egy bő szájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, ill. a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.

Értelem szerűen a bodza és a meggy likőr nem éppen karácsonyi, de jövőre nyugodtan el lehet készíteni, hátha marad belőle az ünnepekre…

David Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése